ikLaN nuFFnaNg

geNg bLoggeR (",)

14 March 2012

aDaM daN HFMD

Nak dijadikaN citeR aRi kHamis (8 Mac 2012) aRi tu lebiH kuRaNg jaM 12.54 peTaNg tiBa2 daPaT 1 sMs Nie....
"A'kum kePada seMua iBu/BaPa kaNak2 Taska The TiNy tHumB dukaciTa dimakLuMkan baHawa JabaTan kesiHataN PutRajaya teLaH MeNgaraHkaN Taska iNi diTuTup paDa 8 Mac 2012 - 12 Mac 2012 untuk mencegah jaNgkitaN HFMD (Penyakit Tangan, kaki daN MuLuT)"

pas jeR daPat sMs tu muLaLa daH xseNaNg duduk naK pikir pasaL cuti lagi pasTu paLiNg riso pikiRkaN adaM keNa jaNgkiTaN tu jugak ke x..PetaNg tu pas balik keje amik adam kat taska dah Rasa lain macaM jer seBaB tiba2 badaN dia PaNas jer paGi tadi wakTu aNtaR adam ok Lagi badaN xdeR paNas2...aTi daH mula riso Nie meMaNg xdeR piKiR laiN pikiR adaM meMaNg daH keNa jaNgkiT daH Nie...seBaBnya wakTu tukaR paMpers adaM kaT kawasaN boNtoT ngaN beBiRd adaM tu teTiba BaNyak jer biNtiK2 meRaH seLaLu demaM xder La saMpai biNtik2 baNyak kaT kawasaN tu Nak kaTa RuaM Lampin xmacaM RuaM LamPiN puN...

MuLaLa aTi riso seLaLu deNgaR aNak keNgkawaN jeR yaNg keNa penyakiT Nie tetiba teRkeNa kaT aNak seNdiRi takuTla jugak koT2 peNyakit tu meRbahaya daN ada koMpLikasi lain yaNg leBiH teRuk keR...MuLa2 koL abaH adaM suruH baLik cepat nak bawa adaM ke Klinik pAsTu koL keNgkawaN opis yaNg anak diaoRaNg peNah teRkeNa peNyakit Tu...pas boRak2 meMaNg coNfirmla simptom2 yaNg ada kat adaM tu adaLaH simptoM HFMD huhuhuhu....dipeNdekkaN ciTeR adam keNa kuaRaNtiN 5 aRi...MaMa adaM ngaN adaM tepaksaLa dok umaH diaM2 (teRluPa pLaK nak sNaP gaMbaR adaM waKtu dia mula2 keNa HFMD ari Tu)...

kaT bawaH nie ada sikiT iNfo mengeNai peNyakiT HFMD nie (cRediT 2 bLog dR. azwaN):

Definisi dan Penyebab

HMFD ialah jangkitan melalui sejenis virus dipanggil enterovirus, atau virus yang biasa terdapat di dalam usus. Contoh virus yang menjangkiti manusia ialah poliovirus, Coxsackie virus A dan B, echovirus dan enteroviruses 68-71.

HFMD boleh disebabkan oleh coxsackievirus A16, A5, A9, A10, B2, B5 and enterovirus 71. Coxsackievirus A16 (Cox A16) adalah penyebab paling biasa HFMD tetapi yang paling tidak bahaya.

HFMD disebabkan oleh enterovirus 71 (EV71) adalah lebih merbahaya dan menyebabkan kematian. Ini adalah disebabkan oleh jangkitan selaput otak (meningitis), Jangkitan otak (encephalitis), masalah jantung (myocarditis) dan jangkitan paru-paru berair.
Cara jangkitan
HFMD mudah berjangkit. Jangkitan dapat merebak daripada manusia ke manusia melalui sentuhan melalui cairan hidung dan mulut, air liur, cecair daripada lepuh tangan dan kaki, dan najis mereka yang dijangkiti. Seseorang pesakit paling mudah menjangkiti orang lain dalam waktu seminggu terkena jangkitan.

Gejala Penyakit
HFMD datang dengan tumbuh ruam dan lepuh di tangan dan tapak tangan (macam berair atau ruam merah), penggelangan tangan, kaki dan juga kawasan mulut. Kebiasaannya, hampir kesemua kes mempunyai ruam di tangan, tetapi hanya 90% sahaja kes yang mempunyai ruam di dalam mulut. Adakalanya hanya ruam di tangan sahaja yang timbul jika dijangkiti HFMD tanpa ruam2 di kawasan yang lain.

Dalam masa yang sama, pesakit boleh mendapat demam, rasa lenguh-lenguh badan, sakit kepala, jangkitan mata, sakit perut dan kadang-kadang cirit birit.

Di antara banyak virus penyebab HFMD, virus yang disebabkan oleh enterovirus 71 (EV71) adalah paling merbahaya. Demamnya adalah lebih tinggi (39 darjah ke atas) dan lebih daripada 3 hari. EV71 adalah penyebab kematian 27 orang kanak-kanak di Sarawak daripada 34 kematian pada tahun 1997.

Perkara yang perlu diberi perhatian sekiranya anak anda menghidap HFMD:-

. Demam Tinggi.
• Penat dan lemah.
• Tidak mahu makan dan kurang kencing.
• Bernafas kencang.
• Muntah-muntah.
• Nampak mengantuk, pening dan cepat marah dan menangis.
• Sawan

Perawatan HFMD.

HFMD biasanya tidak bahaya dan hilang sendiri. Kebanyakan kes tidak perlukan kemasukan ke hospital dan hanya perlu dirawat sebagai pesakit luar sahaja.

Perawatan simptomatik diperlukan oleh kebanyakan pesakit HFMD. Ini bermaksud menurunkan demam, mengurangkan kesakitan seperti sakit kepala dan sakit badan, Meningkat hidrasi pesakit dan perlukan rehat yang secukupnya. Gel kebas boleh diberikan untuk mengurangkan kesakitan ulser mulut.

ANTIBIOTIK tidak perlu digunakan di dalam kebanyakan kes.

Pesakit perlu diasingkan daripada kanak2 yang lain.

Bilakah pesakit perlu dimasukkan ke Hospital?
- Apabila pesakit tidak boleh makan dan minum dan perlu dimasukkan air melalui salur darah
- Kelihatan lemah dan teruk, kelihatan toksik
- Jika demam tidak berkurang dan tinggi (38 dan 39 darjah sentiasa) lebih daripada 4 hari
- Bila doktor menjangka terdapat jangkitan kepada kawasan otak menyebabkan kanak-kanak meracau, serangan sawan, kepenatan melampau, tidak peka terhadap persekitaran.
- Bila terdapat masalah jantung seperti gangguan bunyi jantung, tekanan darah rendah.
Masih TIADA vaksinasi untuk penyakit ini pada waktu ini.

Elakkan Jangkitan!
Adalah penting untuk anda membasuh tangan dengan menggunakan sabun setiap kali anda menukar lampin anak-anak yang terkena HFMD.

Anda juga boleh menggunakan air dan sabun (ada yang cadangkan menggunakan Clorox) untuk membersihkan lantai, mainan, pakaian dan lampin yang terkena najis atau air liur mereka.

Jangan bawa anak anda ke tempat terbuka seperti kolam renang atau kompleks membeli belah. Sekolah dan nurseri juga perlu dielakkan untuk mengelakkan jangkitan merebak.

Jangan Panik

Sekiranya anak anda terkena jangkitan, usah panik. Kebanyak HFMD tidak merbahaya dan pulih sendiri. Apatah lagi sekiranya anak-anak anda tiada demam, selera makan adalah biasa dan nampak ceria sahaja walaupun terdapat ruam di mulut dan tangan.

Dapatkan nasihat doktor di klinik yang berhampiran dan elakkan jangkitan kepada anak-anak yang lain.2 comments:

Nor Azmah Abdul Aziz said...

nurul, akak pun baru je naik cuti 2 hari taska tutup sebab nilah penyakit tu...nasib baik aqil dan afiq tak kena...alhamdulillah

a.d.a.M.i.a said...

aqil ngan afiq dok taska mana akak?